---------
SPORTOTEAM SPORCU VE OMURGA SAĞLIĞI ORGANİZASYONU, profesyonel ya da amatör sporlarla uğrayaşan tüm sporcular ve ortopedi rahatsızlığı yaşayan hastalara en yüksek kalitede ve multidisipliner bir yaklaşım ile tedavi şartları sunmaktadır. SPORTOEAM ekibinin temel amacı herhangi bir spor yaralanması durumunda hastanın tekrar spor etkinliğine dönme süresini hem kısaltmak hem de spor etkinliğine döndüğü an en yüksek performans ile dönmesini sağlamaktır.
Acil veya kronik sorunların tedavisi ile birlikte SPORTOTEAM ekibi, sporcunun gelecekte yaşayabileceği rahatsızlıkları hafifletmenin bir yolu olarak tüm tedavi planlarında önleme doktrinini entegre etmeye çalışmaktadır. SPORTOTEAM ekibinde yer alan ortopedi uzmanları, ortopedi branşını ilgilendiren tüm rahatsızlıklarda, hastanın en kısa sürede ve de en etkin güçte spor etkinliğine dönebilmesi için; fizyoterapi, beslenme uzmanlığı ve diyetisyen, psikoloji, psikiyatri, algoloji, kök hücre tedavisi ile rejeneratif tedaviler ve antrenör branşlarından uzmanlarla birlikte çalışırlar.
TEDAVİ
- Sakatlanmanın olduğu an aktivite bırakılmalı ve sakatlanan bölge dinlenmeye alınmalı. Yaralanmış kısmın kullanılması veya zorlanması sorunun daha fazla büyümesine yol açabilir.
- Burkulma ve ezilmeye uğrayan bölgeye bandaj ve buz uygulaması en sık yapılan ilk yardım müdahalesidir. Dolayısıyla bandajın uzun dolaşımını bozacak kadar sıkı sarılması, buzun direkt olarak cildin üzerine uzun süre uygulanması sakatlığın kendisinden fazla hasara yol açabilir.
- Buz uygulaması cildin üzerine serilen havlu gibi bir koruyucunun üzerinden naylon torba içine konulan uygun miktarda buz ile yapılmalıdır. Buz uygulamasının süresi 20 dakikayı aşmamalıdır.
- Gerekli durumlarda elevasyon ile birlikte ağrı ve ödem giderici ilaçlar kullanılmalıdır.
- İlk yardımda en sık yapılan hatalardan biri de sporcuya ilk müdahalenin bilinçli bir şekilde yapılmamasıdır. Bayılma, bilinç kaybı gibi durumlarda sporcu en yakın sağlık merkezine donanımlı bir ambulans ve sağlık ekibi gözetiminde taşınmalıdır.
- Ezilme ve burkulmalarda mutlaka bir ortopedist tarafından klinik muayene yapılarak ve röntgen çekilerek kırık olup olmadığı mutlaka tespit edilmelidir. Aksi taktirde basit bir çatlak veya küçük bir kırık daha komplike hale gelebilir.
- Eğer şikayetler ciddi ise ortopedi ve travmatoloji acil birimine başvurarak tanı konulması yolunda ilk adımlar atılmalı. Spora bağlı sakatlıklar birkaç günlük konservatif tedavinin ardından tekrar değerlendirilmeli, gerekirse ileri görüntüleme ve tedavi yöntemlerine geçilmelidir.
OMUZ
Spor sırasında omuz ekleminde ve etrafında bulunan kürek kemiği (skapula), köprücük kemiği (klavikula), kol kemiğinin (humerus) kırıkları görülebilir.
Ağrı, şişlik, morarma, kırılan yerde anormal hareket varlığı bu konuda uyarıcı olmalıdır. Yine yaralanmanın şiddetine göre kürek kemiği (skapula) ile köprücük kemiği (klavikula) arasındaki ve kürek kemiği (skapula) ile kol kemiğinin (humerus) arasındaki eklemlerde çıkık meydana gelebilir. Bu durumda da yine yaralanan bölge olabildiğince hareketsiz hale getirip tıbbi yardım istenmelidir.
Omuz eklemi kemik ve eklemlerden ibaret olmayıp eklemleri ve kemikleri yerinde tutan bağlar, hareketi sağlayan kaslar vardır. Yine bu bağlarda kopmalar kas ve kas liflerinde yırtıklar, kas içi kanamalar olabilir.
DİZ
Diz yaralanmaları
Diz eklemi uyluk, kaval ve diz kapağı kemiğinin eklemleşmesinden oluşur.
Diz eklemini yerinde tutan 4 ana bağ vardır; iç yan bağ, dış yan bağ, ön çapraz bağ ve arka çapraz bağ.
Ayrıca içte ve dışta olmak üzere c şeklinde 2 adet menisküs vardır.
Spor yaralanmaları sırasında tüm bu bağların kopmaları ve menüsküs yırtıkları olabilir.
Diz ekeminde ağrı, şişlik dizi hareket ettirememe durumlarında bağ yaralanmasından şüphelenilmelidir.
DİRSEK
Dirsek eklemi kol kemiği (humerus), radius ve ulna olmak üzere 3 adet kemik ve bu 3 kemiğin birbirleriyle bağlar aracılığıyla eklemleşmesinden oluşur.
Bu 3 kemikten kol kemiği ulna ve radiusla eklem yapar. Ayrıca radius ve ulna kemiği kendi arasında da eklem yapar.
Bu üç eklemi dirsek eklemini kabaca iç ve dışta olmak üzere 2 adet bağ yerinde tutar.
Bunlar iç (ulnar) ve dış (radial) yan bağ olarak isimlendirilir.
Spor yaralanmaları sırasında bu 3 kemiğin kırıkları, bunlar arasında olan eklemlerin çıkığı ve bağlarda yırtılma ve kopmalar olabilir.
Bu durumda yine dirseği hareketsiz hale getirip tıbbi yardım alınmalıdır.
Dirsek ekleminde meydana gelen tenisçi ve golfçü dirseği denen durumda ise durum biraz farklıdır.
Tenisçi dirseğinde dirseğin dış kısmında, golfçü dirseğinde ise yine dirseğin iç kısmında uzun süreli zorlanma sonucunda olan yaralanmadan dolayı ağrı hissi olur.
Bu durum ani ve şiddetli yaralanmadan değil, daha az şiddetli uzun süreli yaralanma nedeniyle oluşur.
KALÇA
Kalça eklemi leğen kemiği ile uyluk kemiğinin eklemleşmesinden oluşur.
Kalça eklemini yerinde tutan ve kalçayı hareket ettirmeyi sağlayan birçok bağ ve kaslardan oluşur.
Yaralanma sonucu kalça kemiği ve uyluk kemiğinde kırık, eklemde çıkık, etraf bağlarda kopma, kas liflerinde yırtık kas içi kanamalar gibi durumlar ortaya çıkabilir.
BACAK BÖLGESİ VE AYAK BİLEĞİ
Bacak 2 adet (tibia ve fibula) kemikten oluşur. Bu kemiklerin etrafı kas dokusu ile çevrelenmiştir ancak vücudun diğer kısımlarıyla karşılaştırılınca kas dokusu göreceli olarak azdır. Bu da bacağı yaralanmalara karşı daha korumasız hale getirir.
Bu iki kemik ayak bilek kemikleriyle eklem yapar.
Ayak bileğinin iç ve dış kısmı yine bağlar ve ayağı ve parmakları hareket ettiren kaslar ve kirişlerden oluşur.
Ayak ve ayak bileğinin yapısı kısmen el bileğine benzer. Ayak bilek kemikleri yine 5 adet tarak kemiği ve 5 parmağın kemik ve elemleriyle devam eder.
Yine bu kemiklerin kırıkları eklem çıkıkları ve bağ yaralanmaları görülebilir.
Ayak bilek çıkığı sanıldığının aksine çok sık rastlanan bir durum değildir ve çıkık meydana geldiği zaman ciddi hasar var demektir.
Ayak bilek burkulması en sık rastlanılan yaralanmadır. Ayak bileğinin içe ya da dışa doğru aşırı zorlanması içteki ve dıştaki bağlarda hasar meydana getirir.
Aşil tendonu topuk arka üst kısmından bacak arka yüze yukarıya uzanan kalın bir tendondur.Yine aşil tendonu yaralanması da sık görülebilecek bir durumdur.
Aşil tendon kopmasında hasta topuk ve bileğinin arka kısmında ciddi bir ağrı ve şişlik hisseder ve hasta ayakta zorlukla durabilir.
Bunun dışında adelosan dönemde (okul çağı ve 18 yaş öncesi dönem) yoğun spor yapan sporcularda uzun süreli zorlanmaya bağlı, topukta, diz önünde, diz kapağı kemiği etrafında, kalçada dirsek ve omuz ekleminde bazı ağrılı durumlar vardır. Bu durumların teşhis ve tedavisi uzmanlarca yapılmalıdır.
Yine uzun süreli zorlanmaya bağlı ayak bilek, diz, dirsek ekleminde kıkırdakta kopmalar olabilir. Bu kopan kıkırdak parça eklemin içine düşüp eklemde tahribat yapabilir. Yine teşhis ve tedavisi uzman hekimlerce yapılmalıdır.
EL VE EL BİLEĞİ
Önkol ulna ve radius adı verilen 2 kemikten, ele ve parmaklara hareket sağlayan kas ve kirişlerinden oluşur.
İki kemik birbiriyle ve el bilek kemikleriyle birçok eklem yapar. El bilek 8 adet küçük kemikten oluşur.
Bu kemikler 2 sıra halinde dizilir ve birbiriyle eklem yapar. 2. sıra ise 5 adet tarak kemiği ile eklem yapar. 5 tarak kemiği sırayla başparmak ve diğer 4 parmağın diğer kemikleriyle eklem yapar.
Bu sayılan kemikler birbiriyle eklem yaparken yine bağlarla bir arada tutulur.
Spor yaralanmaları sırasında tüm bu sayılan kemiklerde kırıklar, eklemlerde ise çıkıklar, bağlarda da kopmalar oluşabilir.
BAŞ VE BOYUN YARALANMALARI
Boyun 7 adet omurun üst üste sıralanmasıyla oluşur.
Spor sırasında ani yapılan öne arkaya her 2 yana hareket boynu oluşturan omurlarda kırıklar, bağlarda kopmalar, boyun bölgesindeki kaslarda kanama ve kas liflerinde yırtık görülebilir.
Bu bölgedeki en ciddi yaralanması boyun omurlarındaki kırıktır. Bu durumla karşılaştığımız zaman yaralanan sporcuya yapabileceğimiz en önemli yardım sağlık ekipleri gelene kadar boynu hareketsiz hale getirmek ve varsa bir boyunluk takmaktır. Aksi takdirde kırık kemiğin omuriliği yaralaması nedeniyle boyundan aşağı felç hatta ölüm görülebilir.
Bağ yaralanmaları, kas lifi yırtıkları, kas içi kanamalar nispeten daha hafif yaralanmalardır. Bu durumlarda da yine boynun hareketsiz hale getirilmesi ve tıbbi yardım çağrılması gereklidir.
İletişim Bilgileri
Hasta İşlemleri